De Boerderij

Het jongvee

Het jongvee komt van de boerderij van mijn zus en zwager. Met ongeveer 9 maand komen de pinken bij ons, worden geïnsemineerd, en vlak voor het afkalven gaan ze weer terug naar de andere boerderij. In de winter zijn er 40 pinken en in de zomer maar een stuk of 10, omdat ze dan na de drachtcontrole het natuurgebied in mogen.

Paarden

Op de boerderij hebben we 3 pony’s.
Haflinger Nikky is een fijne energieke pony waarmee we buitenritjes kunnen maken, waarbij de begeleider haar vast houdt. Bij het rijden gaat het niet zozeer om het ‘leren paardrijden’, maar meer om de beleving en het gevoel. Daarnaast kan Nikky ook voor de koets.
Haflinger Esther en shetlander Wiebe zijn logéetjes. We mogen hen ook gebruiken voor de activiteiten. We hebben veel met Esther gereden, maar inmiddels is ze met pensioen en wordt ze verwend met borstelbeurten.

Dexter koetjes

Een hobby van Bert, deze Dexter koetjes. We hebben al 3 keer een kalfje geboren zien worden. En we proberen ze tam te maken, al hangt dat ook af van het karakter van de koe.

Varkens

We hebben meestal 2 varkens op de boerderij. Ze komen als big op de boerderij en zijn vervolgens een half jaar bij ons. Daarna brengen we ze naar de slacht. We gebruiken het vlees (voor wie wil) tijdens de maaltijden die we hier samen met de kinderen bereiden.

Meestal gaan we de eerst tijd nog veel bij de varkens in de wei – dan krijgen ze een borstelbeurt of een modderbad. Naar mate ze grotere worden, neemt de belangstelling bij de kinderen vaak af.

De kleine dieren

Die horen er natuurlijk ook helemaal bij. We hebben kippen die regelmatig voor lekkere eitjes zorgen. Regelmatig laten we eitjes uitbroeden in de broedmachine. Ook zijn er konijnen die gewend zijn om in de bolderkar ‘op reis’ te gaan naar een knuffelplekje. En verder de poezen Joep & Jaap en hond Zoë.

De werkplaats

We hebben nu twee aparte ruimtes, waarvan één verwarmd. De machines staan bij elkaar in een ruimte, waar de kinderen alleen onder begeleiding mogen komen. Boven is een zolder met een grote houtvoorraad. Er kan vanalles gemaakt worden – schilderijen, mooie kistjes voor thuis, spiegels enz., maar er wordt ook geklust voor de boerderij.

Kapschuur

Deze was eigenlijk bedoeld voor de werktuigen, maar inmiddels is het meer een speelruimte geworden…
Er is een hooibalenhut met touwen en matrassen, die we soms opbouwen en soms weer weghalen. Skelters, traptrekkers, fietsen, tandems en mountainbikes. En de trampoline die we hebben gekregen van Kanjers voor Kanjers! Hier wordt ook met flinke vorst heerlijk op gesprongen!

Speelveld (en meer)

Deze bestaat uit een grasveld, een bosje en de zandbult. Op het grasveld wordt voornamelijk gevoetbald. Ernaast is de zandbult. Het zand ligt er eigenlijk voor de persvoerkuil, maar ondertussen wordt er veel gespeeld. De waterpomp maakt het daarbij extra leuk.

Groentetuin

Deze is flink uitgebreid en we hebben ook een tuinkasje gekregen. Erg mooi om te zien hoeveel plezier er aan beleefd wordt! We verbouwen de groente en fruit voor de maaltijden, en om lekker van te snoepen tussendoor. Menigeen heeft inmiddels thuis ook een tuintje, door de ervaringen die zijn opgedaan op de boerderij. Het gras rond de boerderij wordt zelf netjes gemaaid door de oudere jongens.

Gras/bouwland

Struinen op het land, tussen de maïs of mee met de trekker. Een ervaringen op zich!

Opkamer en ondergrondse hut

Dit is een ruimte in de stal waar eerder gemolken werd. We kunnen hier pauze houden, muziek maken, knutselen, verkleden, spelletjes doen of gewoon even kletsen. Heel soms logeren kinderen hier wel eens met een begeleider – het geeft een beetje het kampeergevoel. De vloer is wat verhoogd, zodat er ruimte over bleef voor een ‘geheime hut’ , met kussens en sfeerlamp. Volgens een ‘ervaringsdeskundige’: “de mooiste ruimte van de hele boerderij”.

Kantine

Deze is in de stal, met uitzicht op het jongvee. En vanuit de kantine kunnen we zo ook naar buiten, naar de picknicktafel. Het koken is iets waar nu veel belangstelling voor is: wanneer kinderen na schooltijd komen, maken we hier samen de maaltijd klaar. En verder wordt hier van alles gebakken voor thuis en pauze gehouden. De pauzes zijn vaak los van elkaar; kinderen kiezen er meestal voor om in aparte groepjes te blijven.

Unit

Zeven jaar geleden mochten we deze units tijdelijk plaatsten zodat we ons konnen bezinnen over wat we in de toekomst wilden gaan bouwen. We hebben al jaren veel plezier van de extra ruimtes die we zo gecreëerd hebben.

* Een grote ruimte waarin gekookt, gespeeld en ‘gechilld’ wordt.
* Twee logeerkamers naast elkaar met een badkamer.
* En nog een ruimte met een klein keukentje en ingericht met kantoorspullen waardoor het goed dienst doet als leerplek.

Deze tijdelijke vorm is een super uitkomst geweest, want inmiddels ligt er nu een heel ander plan dan dat we jaren geleden hadden kunnen bedenken: we gaan een nieuw huis voor ons gezin bouwen, aan de rand van het erf. Het wordt een huis waarvan we het bovengrondse deel met hout,stro en leem gaan bouwen. Een bijzonder project waar we een aantal jaren voor uitgetrokken hebben.

Tent

Wanneer het weer het toelaat, kan er gekampeerd worden. Met een begeleider erbij. In 2022 hebben we voor het eerst in kleine groepjes een nachtje gekampeerd. We hoorden dat dit leefde onder de kinderen en hebben toen 2 keer met 5 kinderen een ‘boerderijkamp’ georganiseerd, inclusief dropping en vossenjacht.

Omgeving

Wat niet bij ons hoort, maar waar we wel dankbaar gebruik van maken, zijn de plekjes rondom ons heen:

  • De beek waar we kunnen wandelen, vissen of kano varen met onze eigen kano.
  • De varkens- en schapenboerderij van familie Navis (zwager en zus).Om een bezoekje te brengen aan de biggen en lammetjes. Of om echt te werken. Een van jongens heeft daar gewerkt, onder begeleiding van ons, als opstapje naar een eerste baan.
  • De kersentuin van familie Selman waar we in het seizoen helpen, ook weer als opstapje naar een bijbaantje.
  • We kunnen vanuit de boerderij via een fietspaadje ook mooi wandelen, fietsen en paardrijden over de zandwegen. We gaan ook regelmatig een boodschap halen of picknicken met de tandem, omdat het fijn fietst of gewoon omdat het leuk is!